Politika privatnosti

Veb-sajt mojaporphyria.com (u daljem tekstu veb-sajt) obvezuje se da će štititi Vašu privatnost i omogućiti Vam najbolje moguće iskustvo korišćenja naše web stranice. Kako biste što kvalitetnije iskoristili vreme provedeno na našim stranicama, potrebne su nam određene lične informacije o Vama, koje će nam pomoći da Vam pomognemo i prilagodimo sadržaj Vašem ukusu i željama.

Molimo, pročitajte ovu izjavu kako biste razumeli kako se odnosimo prema Vašim ličnim podacima. Ova izjava se može menjati, pa preporučujemo da je povremeno proverite.
Ova politika zaštite privatnosti opisuje načine na koje naša kompanija koristi lične podatke posetilaca. Davanjem svojih ličnih podataka i prihvatanjem Politike zaštite privatnosti potvrđujete da ste saglasni da se vaši podaci koriste na način opisan u ovoj Politici. Ukoliko se Politika zaštite privatnosti promeni, izmenjeni tekst Politike ćemo objaviti na ovoj stranici. Kontinuiranom upotrebom našeg sajta, kao i davanjem svojih podataka prilikom online kontakta potvrđujete da ste saglasni i sa izmenama Politike.
Izjava o Privatnosti je dokument koji garantuje zaštitu privatnosti naših korisnika na Internetu. veb-sajt možete pregledati besplatno i bez ikakve obaveze da otkrijete svoj identitet ili ostavite bilo kakve lične podatke.Odlučite li iskoristiti neku od usluga koje nudimo (Pitanje, Komentar, Iskustvo), nužno je da nam ostavite lične podatke, kako bismo bili u mogućnosti da vam obezbedimo traženo. Tražimo samo informacije koje su nužne kako bismo što bolje realizovali vaš zahtev. (Kada se postavlja pitanje, potreban nam je kontakt za povratnu informaciju.)

Prikupljanje informacija

Veb-sajt traži Vaše lične podatke samo ako želite da koristite neku od naših usluga i samovoljno popunite forme na našem veb-sajtu.
Posetite li veb-sajt, naš web provider automatski beleži podatke koju uključuju IP adresu Vašeg računara, vrstu pretraživača, ime domena, vreme posete, adresu web stranice s koje ste došli te sve informacije o stranicama koje posetite na našoj web lokaciji o čemu ste bili obavešteni na svim stranicama veb-sajta.
Ove podatke koristimo za statističke analize o korišćenju naših stranica, s ciljem da poboljšamo kvalitet usluge.
Napomena: naš web provider ne beleži vašu e-mail adresu ili bilo koje druge podatke, koji bi se mogli iskoristiti za Vašu ličnu identifikaciju. Možete se isključiti iz beleženja ovih podataka ako ispravno podesite vaš web pretraživač – više o tome u nastavku.

Podaci koje skupljamo su sledeći:

 • Domen i IP adresa;
 • Vrstu browser-a i operativnog sistema pomoću kojeg je pristupljeno našem sajtu;
 • Vreme pristupa i dužinu posete;
 • Strane koje posećujete;
 • Ukoliko ste linkovali naš portal sa nekog drugog sajta, adresu tog sajta;
 • Ukoliko nam sami prosledite informacije.

U kojim slučajevima beležimo vaše privatne podatke:

 • Postavljanje pitanja (Ime, email, kontakt podaci i pitanja se čuvaju i internoj bazi dokle god autor ne traži da se pitanje iz interne baze izbriše.);
 • Prijava na bilten (email adresa);
 • Ostavljanje komentara (Ime/nickname, email adresa, ip adresa)
  *Anonimizovan nickname od email adrese može biti dosaavljen usluzi Gravatar radi provere da li istu uslugu korsitite. Ovde možete videte politiku privatnosti Gravatara. Nakon odobravanja komentara vaša slika profila je vidljiva javnosti. Komentari se čuvaju dok autor ne zatraži skidanje ili na naki način narušava ideologiju veb-sajta.
 • Ostavljanje izjava (Ime, email, iskustvo).

Iskustva i podatke prilikom unosa istih beležimo interno na serveru i tu se čuvaju u bazi dok se ne zatraži brisanje. Takođe na serveru hostinga kao backup će ostati maksimalno godinu dana. Prilikom objave Vaših iskustava i izjava na veb-sajtu ne kačimo Vaše lične informacije, ip adresu ili email adresu.

Korišćenje prikupljenih informacija

Vaše lične informacije se koriste:

 •  Kako bismo vam mogli dostaviti odgovor u što kraćem vremenskom periodu.

Kako delimo informacije sa drugima

Veb-sajt neće prodavati, trgovati, iznajmljivati ili davati Vaše lične podatke trećoj strani, ukoliko to nije nužno za pružanje usluge. Ukoliko ne želite primati informacije o promenama na našim web stranicama, novosti o našoj ponudi i slične informacije, slobodno nas o tome obavestite. Vaše ime će biti izbrisano s naših lista, ubrzo po primanju vaše poruke.

Kompanja sme odati lične podatke klijenta:

 • Ako to zahteva sud;
 • Ako je potrebno radi zaštite prava i vlasništva naših veb-stranica;
 • Ako je potrebno radi zaštite lične sigurnosti naših korisnika ili javnosti.

Sigurnost prikupljenih informacija

Veb-sajt posebno brine da su prikupljene informacije o korisnicima sigurne i zaštićene od gubitka, promena, nedozvoljenog pristupa i bilo koje vrste zloupotrebe.
Veb-sajt je na sigurnom SSL serveru. Pridržavamo se strogih bezbednosnih procedura u pogledu čuvanja i otkrivanja informacija koje nam dajete kako bismo sprečili neovlašćeni pristup istima.
Sa našeg sajta linkovi mogu voditi na druge web sajtove. Ne snosimo odgovornost za politiku ili procedure za zaštitu podataka, kao ni za sadržaj na ovim web sajtovima.

Politika kolačića

Korišćenjem našeg veb-sajta saglasni ste da možemo da sačuvamo kolačiće i IP adrese i da im pristupimo, da koristimo druge metode za prikupljanje podataka o korišćenju veb-sajta i poboljšamo vaše iskustvo na mreži. Usled nedavnih promena u zakonu, svi veb-sajtovi koji su aktivni širom određenih delova Evropske unije moraju da dobiju pristanak za korišćenje ili čuvanje kolačića (ili sličnih tehnologija) na vašim računarima ili mobilnim uređajima. Ova politika kolačića pruža vam jasne i relevantne informacije o kolačićima koje koristimo i o razlozima za njihovo korišćenje.
Molimo vas da nam se obratite za dodatne informacije o ovoj politici ili ako vam je neophodan detaljan spisak svih kolačića koje koristi naš veb-sajt preko naše kontakt forme.

Vaš pristanak

Time što nastavljate da koristite naš veb-sajt slažete se sa tim da možemo da postavimo kolačiće na vaš računar kako bismo analizirali način na koji koristite naš veb-sajt. Molimo vas da pažljivo pročitate ovu politiku kolačića kako biste saznalid etaljne informacije o podacima koje prikupljamo kada koristite ovaj sajt. Ukoliko ne želite da prihvatite kolačiće u pogledu vašeg korišćenja ovog veb-sajta, morate da prestanete da ga koristite.

Šta su kolačići?

Kolačići su male datoteke koje se postavljaju na vaš računar preko veb-sajtova koje posetite ili određenih poruka e-pošte koje otvorite. Njihova upotreba je široko rasprostranjena kako bi veb-sajtovi mogli pravilno da funkcionišu i kako bi njihovi vlasnici mogli da dobiju poslovne i marketinške informacije.
Kolačići koje koristimo na veb-sajtu pomažu nam da vam obezbedimo bolje iskustvo na mreži, pamte vaše parametre i pomažu nam da poboljšamo sajt. Time što pristupate našim veb-sajtovima slažete se da se ova politika kolačića primenjuje kad god pristupite veb-sajtu, nezavisno od uređaja koji koristite.

Koje lične informacije prikupljaju kolačići?

Uopšteno, kolačić sadrži tekstualni niz koji sadrži informacije o pregledaču. Za rad nije neophodno da kolačić prepozna odakle ste, on samo treba da zapamti vaš pregledač.
Neki kolačići koje koristimo mogu da čuvaju informacije o vama koje su ličnije prirode. Ipak, takve informacije se čuvaju samo ako ste ih vi sami objavili na našem veb-sajtu.

Da li mogu da provučem svoj pristanak?

Nakon što ste nam dali pristanak u pogledu korišćenja kolačića, na vašem računaru ili uređaju biće sačuvan kolačić koji ovo podešavanje pamti za naredni put. Ovo prestaje da važi nakon određenog vremena (u svakom slučaju u periodu od 13 meseci). Ukoliko u bilo kojem trenutku želite da povučete svoj pristanak, biće potrebno da izbrišete kolačiće preko podešavanja u internet pregledaču. Za dodatne informacije o brisanju ili blokiranju kolačića posetite aboutcookies.org

Kako mogu da isključim kolačiće?

Internet pregledači vam omogućavaju da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima. U vašem internet pregledaču data podešavanja se najčešće nalaze u meniju „Opcije” (Options) ili „Parametri” (Preferences). Dole navedene veze mogu biti od pomoći ako želite bolje da razumete podešavanja. Ili, za dodatne informacije treba da iskoristite opciju „Pomoć” (help) u svom internet pregledaču.

Kada koristimo kolačiće?

Praćenje
Kolačići se koriste za prikupljanje statističkih podataka o tome kako korisnici upotrebljavaju naš sajt. Na primer, za:
• prikupljanje povratnih informacija o zadovoljstvu korisnika putem ankete na našem web sajtu;
• dobijanje uvida u to kako posetioci koriste veb-sajt tako da možemo da ga poboljšamo u smislu njegove upotrebljivosti.

Ciljanje
Kolačići za „ciljanje” su povezani sa uslugama koje pružaju treće strane, kao što je dugme „Like” i „Share”. Treće strane pružaju ove usluge u zamenu za prepoznavanje da ste posetili našu web stranicu.
Povezivanje sa društvenim mrežama poput Fejsbuka može dovesti do toga da one koriste informacije o vašoj poseti kako bi na drugim veb-sajtovima usmerile oglašavanje na vas.
Kolačići pružaju agencijama za oglašavanje informacije o vašoj poseti tako da one mogu da vam ponude oglase koji bi vas zanimali.
Svim ovim kolačićima upravljaju treće strane, a za dodatne informacije možete da pogledate obaveštenja o privatnosti na web sajtovima samih trećih strana.
Time što koristite naš sajt prihvatate upotrebu kolačića za „ciljanje”. U nekim slučajevima prihvatanje ovih kolačića predstavlja uslov za korišćenje veb-sajta; dakle, ukoliko ih onemogućite/blokirate ne možemo da garantujemo kako će naš sajt funkcionisati.
Možete da izaberete da trajno budete isključeni iz ovakvog tipa oglašavanja tako što ćete posetiti http://www.networkadvertising.org/choices

Google analitika

Ova web stranica koristi Google Analytics za analizu korišćenja web stranice. Google Analytics upotrebljava kolačiće za prikupljanje standardnih podataka internetskih zapisnika i posetilaca ili podataka u anonimnom obliku. Informacije koje generira kolačić o vašoj upotrebi web stranice (uključujući IP adresu) prenose se Google-u. Informacije se zatim koriste za procenu korišćenja web stranice posetioca i za prikupljanje statističkih izveštaja o aktivnostima na veb-sajtu.
Google-ova pravila o privatnosti dostupna su na adresi: https://www.google.com/policies/privacy/

Google je razvio dodatni program za pregledač za JavaScript Google analitike kojim se ona isključuje (ga.js, analytics.js, dc.js). Ukoliko želite da budete isključeni iz Google analitike, možete da preuzmete i instalirate dodatni program za svoj mrežni pregledač. Za dodatne informacije, kliknite ovde.

Izjava o odricanju odgovornosti

Informacije na ovoj stranici su isključivo informativne prirode. Iako je sadržaj veb-sajta ažuriran i tačan, ne dajemo izjave ili garante o potpunosti, tačnosti, pouzdanosti ili dostupnosti sadržaja na web stranici koji se odnose na informacije, proizvode, usluge, grafiku. Bilo kakvo oslanjanje na informacije na veb stranici je strogo na vlastiti rizik.
Ni u kojem slučaju veb-sajt ne snosi odgovornost za bilo kakav gubitak ili nezadovoljstvo, koji mogu nastati kao rezultat nečega što je pročitano na našoj stranici ili se moglo iz sadržaja našeg sajta zaključiti.
Putem ove veb stranice možete se povezati na druge veb stranice koje nisu pod našom kontrolom. Mi nemamo kontrolu nad prirodom, sadržajem, tačnošću i dostupnošću tih lokacija. Postojanje takvih veza (“linkova”) ne znači nužno i saglasnost sa sadržajem ili mišljenjima izraženim unutar njih.

Iskustva korisnika

Iako se uvek trudimo i ulažemo najveće napore da osiguramo tačnost, potpunost, pouzdanost, ažurnost i iskoristivost informacija koje nam šalju posetioci, na odeljcima Izjave Klijenata/kinja su predstavljeni njihovi pojedinačni slučajevi koje smo prikupili putem telefona, socijalnih mreža, pošte i e-maila, te one nisu garant za uspeh koji je dokazan i rađen u nadgledanim i kontrolisanim uslovima.

Blog

Sav sadržaj iz blog sekcije može biti inspirisan sadržajima sa weba koji nisu u našoj nadležnosti, tako da sav sadržaj koji se nalazi na ovim stranicama je samo naš savet i mišljenje naših stručnjaka koje ostavljamo posetiocu na proceni da li će primenjivati. Odričemo se odgovornosti o tačnosti podataka na ovim stranama.
Unutar svojih mogućnosti ulažemo svaki napor u održavanje ove stranice. Međutim, veb-sajt neće biti odgovoran za nedostupnost veb sadržaja zbog tehničkih problema izvan naše kontrole.
Promene izjave o privatnosti
Sve promene izjave o privatnosti će biti zabeležene ovde, tako da posetioci naših stranica uvek znaju koje informacije prikupljamo, kako ih koristimo i u kojim okolnostima ih delimo sa trećom stranom.

Kontakt

U svakom trenutku možete nas kontaktirate putem kontakt forme. Kliknite ovde, i preusmerićemo vas ka stranici sa kontakt formom.